Sfantul Apostol si Evanghelist Matei

Sfantul Apostol si Evanghelist Matei este unul dintre cei doisprezece Apostoli alesi de Iisus Hristos si cel care a scris prima dintre cele patru Sfintele Evanghelii in care a vorbit despre viata si activitatea Domnului.

Inainte de a propavadui cuvantul Domnului, se numea Levi si era originar din Capernaum. Vames fiind percepea taxe si nu era deloc pe placul oamenilor, care credeau ca este vandtu romanilor.

Cand Domnul l-a chemat sa-I devina ucenic, a lasat totul si a devenit un exemplu de daruire si credinta. Devine Apostolul Matei, un bun invatator si cunoscator al Scripturilor care a adus multi oameni pe calea credintei. Numele sau in ebraica inseamna Darul lui Dumnezeu.

Apostolul Matei a scris Sfanta Evanghelie din Noul Testament in dialectul aramaic, limba vorbita in vremea aceea de evrei, facand cunoscute lumii intregi invataturile, minunile si viata lui Iisus Hristos. Pentru ca Evanghelia sa fie inteleasa de toti crestinii, Eusebiu si Sfantul Epifanie ne spun ca Sfantul Matei a scris-o si in limba greaca, in jurul anilor 62-63 d.Hs.

Sfantul Matei a murit in Pont (Etiopia), ca un martir, fiind ars pe rug.

In fiecare an, credinciosii ortodocsi il cinstesc pe Sfantul Matei la data de 16 noiembrie.

La multi ani tuturor celor ce poarta acest nume!

 

Printre surse:

http://www.crestinortodox.ro/sfinti/sfantul-apostol-evanghelist-matei-97725.html

http://oradereligie.wordpress.com/2008/11/16/sfantul-apostol-si-evanghelist-matei-16-noiembrie/

Reclame